Vidaus reikalų viceministrė Sigita Ščajevienė dalyvavo renginyje, kuriame buvo pristatytas Dokumentų valdymo bendrosios informacinės sistemos (DBSIS) projektas, leisiantis ne tik automatizuoti valstybės institucijų veiklas, patogiau ir paprasčiau keistis duomenimis ir atsisakyti popierinių dokumentų, bet ir kiekvienais metais valstybei sutaupyti beveik 3 mln. eurų.

„Anksčiau buvo bandyta kurti panašias sistemas, bet šį kartą projekto sėkmę lemia visapusiškas požiūris – orientuojamasi ne tik į techninį lygį, o ir į kompleksinį institucijų pasirengimą – tiek teisiniu lygiu, tiek specialistų paruošimo lygiu. Naujas požiūris, modernios technologijos ir kryptingas darbas ir lemia vaisingus rezultatus – kuriama sistema, kuri leis kiekvienais metais valstybei sutaupyti beveik 3 mln. eurų“, – teigė viceministrė S. Ščajevienė.

Numatyta, kad per pirmąjį DBSIS plėtros etapą, t. y. iki projekto įgyvendinimo pabaigos 2023 m. rugsėjo 1 d., DBSIS paslaugomis pradės naudotis daugiau nei 500 įstaigų ir 150 tūkst. darbuotojų. Net 40 proc. visų šių įstaigų šiuo metu iš viso nenaudoja jokios dokumentų valdymo informacinės sistemos ir darbą organizuoja pasitelkdamos popierinius dokumentus bei skaitmenines kopijas.

Vėlesniuose informacinės sistemos plėtros etapuose DBSIS paslaugomis pamažu pradės naudotis visos valstybės ir savivaldybių institucijos, įstaigos ir įmonės.

Įgyvendinant projektą, buvo pakeisti pagrindiniai dokumentų valdymą reglamentuojantys teisės aktai ir taip sukurtas visiškai naujas dokumentų valdymo viešajame sektoriuje modelis, kurį įgyvendins Dokumentų valdymo bendroji informacinė sistema.

Be to, šiuo metu jau pradėta įgyvendinti technologinė projekto dalis – kuriama  informacinė sistema, padėsianti skaitmenizuoti įstaigų popierinių dokumentų valdymą. Eliminavus, arba sumažinus rutininį ir techninį darbą dokumentų valdymo srityje, įstaigų darbuotojų darbo laikas bus skiriamas didesnę pridėtinę vertę kuriančių funkcijų atlikimui.

DBSIS sukūrimo ir įdiegimo projekto tikslas – tobulinti dokumentų valdymo procesų vykdymo efektyvumą ir kokybę viešojo sektoriaus įstaigose panaudojant bendrą dokumentų valdymo sistemą. Projekto įgyvendinimas finansuojamas 2014–2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos 10 prioriteto „Visuomenės poreikius atitinkantis ir pažangus viešasis valdymas“ Nr. 10.1.1-ESFA-V-913 priemonės „Valstybės institucijų ir įstaigų vidaus administravimo tobulinimas“ lėšomis.


Pristatymo dokumentai: